5 Haziran 2015 Cuma

PARABEN, ALDATMACALAR VE RAF ÖMRÜ..

Paraben, kozmetik ve ilaç sektörünün vazgeçilmez bir içerik maddesi.. Son yıllarda moda olan parabensiz ürünlerin gözüme çarpması paraben konusunu merak etmeme ve zararlarını araştırmama neden oldu. Sürekli gözümüze sokulan paraben neydi ve neden bu kadar zararlıydı?

Baya uzun bir süredir içeriğinde paraben bulunan ürünler satın almıyorum ve yaptığım araştırmalar üzerine arkadaşlarımı da bilgilendirmeye çalışıyorum. Araştırmadan kastım tabiki internet üzerinden okuduğum yazılar.. Yoksa laboratuvara gitmedim ya da evimde test yapmadım ama burada bir kaç şey bende söylemek istiyorum.


Kozmetik beni gerçekten motive eden ve kendimi iyi hissetmeme sebep olan bir tutku. Kullandığım ürünlerin içerikleri de benim için çok önemli. Paraben,  kozmetik ürünlerinin raf ömrünü uzatmak ve antimikrobiyal koruyucu görevini yapması için kullanılan ucuz bir maddeymiş. Aşağıda sıraladığım çeşitlerini elinizde bulunan herhangi bir kozmetik veya kişisel bakım ürününde görmeniz mümkün:


Methylparaben, ethylparaben, propylparaben, butylparaben veya benzylparaben...

Yapılan bilimsel çalışmalarda, meme kanserine yakalanan kadınların tümörleri içerisinde çok fazla parabene rastlanmış. Paraben östrojen hormonunu taklit eden, deride egzamaya neden olan toksik bir maddeymiş. Kansere sebep olduğunu kanıtlayan kesin bir bilgi olmamasına rağmen bazı ülkelerde ürün içerisinde kullanım miktarına kısıtlamalar getirilmiş, bazılarında ise kullanımı tamamen yasaklanmış. 



Kozmetik firmalarının en büyük aldatmacası , piyasaya sundukları ve satmaya çalıştıkları ürünlerin içerisinde bir maddenin olmadığını iddia edip, onun neredeyse kardeşi olan bir başka maddeyi içeriklerine eklemeleri. Örneğin; paraben-free olarak satın aldığım ürünlerde paraben muadili olarak kullanılan başka zararlı koruyucular kullanıldığını farkettim. Kozmetik delisi biri olarak parabenden kaçarken bir başka muadili olan maddeye toslamam zor olmuyor maalesef.  Saf ve doğal diye satılan, çok uluslu kozmetik firmalarının ürünleri de yüzde yüz saf ve doğal falan değil. Günlerce başka ülkelere taşınan, aylarca raflarda satın alınmayı bekleyen organik ürün ne kadar organik olabilir? Hiç mantıklı gelmiyor..


Bir de makyaj koleksiyonu olayı var. Makyaj koleksiyonu! Böyle söyleyince kozmetik delisi insanların hemen iştahını açan bir tamlama değil mi?  Önce bir rujunuz vardır, sonra beş, sonra bir bakmışsınız onlarca..  Ben de Youtube da makyaj koleksiyonun tanıtan yüzlerce video izlemişimdir. Hepsi de gerçekten çok para dökülmüş koleksiyonlar ve çok emek verilmiş videolar. Emeğe saygım sonsuz ama bana makyaj koleksiyonu yapmak hiç mantıklı gelmiyor. Çünkü kozmetik ürünlerinin üzerinde kapağı açıldıktan sonra ne kadar sürede tüketilmesi gerektiğini söyleyen logolar mevcut. Makyaj malzemesinin cinsine göre bu süre 3 ay ile 2 sene arasında değişiyor. Onlarca rujun, farın ya da kremin örneğin bir sene içerisinde, bir kişi tarafından tüketilmesi imkansız. İmkanlı olsa bile ne kadar sağlıklı?  


Benim kişisel fikrim şu yönde: Parabenin farkındayım. Evet, kansere neden olduğu kesin olarak ispatlanmamış, ama olmadığı da ispatlanmamış. Elimden geldiğince parabenden kaçınmaya devam edeceğim. Hiçbir zaman makyaj koleksiyonum olmayacak çünkü bunun sağlıma zararlı olduğu apaçık ortada. Satın aldığım ürünleri ihtiyacım oldukça ve bittikçe alacağım. Hatta belki satın aldığım ürünlerin kullanmaya başladığım tarihlerini not etmek yararlı olabilir. Alıp memnun kalmadığım ürünleri (kişisel ürünler olmadığı sürece) başkalarıyla paylaşacağım. Çünkü hepimiz farklı yapıda olduğumuz için bana alerji yapan bir ürün, bir başkasına uygun olabilir. 
  Ve tabi ki memnun kaldığım ve kalmadığım ürünleri buradan paylaşmaya devam edeceğim..

Görüşmek üzere!

Hi everyone!

Paraben is an indispensable ingredient of cosmetic and pharmaceutical industry.

In recent years, fashionable paraben free products draw my attention and it caused me to research
about harms of parabens. What is this noticeable paraben and why is it so harmful?

I don't buy products contain parabens for a long time and according to my research, I try to inform my family and friends about them. I mean articles on internet and I want to say something in here.

Make-up is a passion which motives me and makes me feel better about myself. It is also important for me in sense of ingredients of products I used. Paraben is a cheap substance which is used to prolong shelflives of cosmetics and to serve as antimicrobial preservatives. It is possible to see varieties of paraben listed below in your cosmetic or personal care products you have already had:

Methylparaben, ethylparaben, propylparaben, butylparaben or benzylparaben...

According to scientific researches on woman with breast cancer, a lot of parabens have been found in tumours. Paraben is also a toxicant mimic estrogen and cause to eczema on skin. Although there is no definite information that parabens cause to cancer, some countries impose limitations on using them and others completely forbid them.

The biggest trick of cosmetic brands is to add their products an equivalent of a substance by claiming that these products have not contain this substance. For instance; I realized that paraben-free products I bought contain another ingredient as the equivalent of paraben. As a cosmetic mad, unfortunately, it's not difficult for me to meet the equivalents when I avoid parabens. Otherwise, pure and natural products of multinational companies are not pure and natural!! How is it possible that a pure and organic product moved to country to another country for days and waited on shelves to be bought for months is purely organic? It sounds unbelievable.

Moreover, I need to talk make-up collection case. MAKE UP COLLECTION!! What an attracted completion, isn't it? First, you've got one lipstick, then five, finally tens of them . I've been watching lots of make-up collection videos on Youtube too. All of them are very rich and endeavored collections. With all my due respect, it doesn't make sense to me. Because some expiration symbols on products as you can see below show us how long you should consume them and this time limit changes to product type. How is it possible to consume tens of lipsticks, eyeshadows or creams by one person in one year? If it is at all possible, how much is it healthy?



Here is my opinion: I'm conscious to paraben. Yes, it's not proven that paraben causes to cancer or not. I will continue to keep away from it. I never have a big make-up collection because , it's harmful to health in evidence. I will buy cosmetics as needed and finished. Also, it may be useful to note their expiration dates. If I'm not satisfied with the products (not personel ones)I bought, I will share them with my family and friends. They may be satisfied because we all have different skin types.

And I will continue to write here about the products I'm satisfied or not...

See you!!



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder